KONAKLAR MAH. OYAK SİTESİ SOK. NO:58/2 BEŞİKTAŞ AHMET AKYILDIZ CAMİİ ALTI

Gözlerdeki sinsi tehdit: Glokom

Glokom ya da halk arasında bilinen adıyla “Göz tansiyonu” dünya genelinde 80 milyon insanı etkileyen yaygın bir hastalık. Üstelik bu rakamın 2040 yılına kadar 110 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye’de ise yaklaşık 2 milyon kişinin glokom hastası olduğu tahmin ediliyor. Ancak bu kişilerin yalnızca 500 bini tanı almış durumda. Yani her dört glokom hastasından üçü, hastalığının farkında olmadan yaşamını sürdürüyor. Bunun en büyük nedeni ise glokomun belirti vermeden, sinsi bir şekilde ilerlemesi. Özellikle 40 yaş üstü kişiler risk altındadır.  40 yaş üstü bireyler en az yılda bir kere bir göz doktoruna muayene olmalı. En yaygın şekli semptom vermeyen şekilde ortaya çıkar. 

Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak

Peki glokom tedavi edilebilen bir hastalık mı? Tedavi sürecinde nasıl bir yol izleniyor? “Glokom tamamen iyileşebilen bir hastalık değil. Tedavinin ana hedefi hastanın kalan görme sinirlerini korumak, ilerlemesini yavaşlatmak ve nihayetinde oluşabilecek körlüğü önlemek.

Ameliyata da başvurulabiliyor

Tedavi süreci ise hastalığın ilerleme hızına göre şekilleniyor. Bazen tek bir damla yeterli olurken bazen ikincisini eklemek gerekiyor. Eğer göz içi basıncı istenilen değerlere ulaşamıyorsa bu kez ameliyat seçeneği gündeme geliyor.

Bu noktada akıllara gelen bir soru da göz içi basınç değerlerinin ne olması gerektiği… 10 ila 21 mm arası göz içi basıncı değerlerini normal olarak kabul edilmektedir.